Voltimum Magazine 2020 ett

VOLTIMUM 1 • 202023Lunchtimmen är slagen och på restaurang Funky Town i Borås skjutsar Saša Vulovic in pizza efter pizza på ugnens heta hällar.– Ugnen är hjärtat i restaurangen, säger han. Utan ugn, ingen pizza.Han är långt ifrån ensam om att ha valt en ugn av märket Pizzamaster. De finns över hela världen: på res-tauranger i allt från New York till Djibouti, på italien-ska pizzaskolor, i munkkloster högt uppe i Himalaya, hos kungahuset i Dubai, på fartyg och privata lyxbåtar.Allt började i Borås år 1992. Christer Andersson var 24 år och jobbade på ett företag som tillverkade ugnar. Han och en kollega hade noterat en nisch för elektris-ka pizzaugnar och bestämde sig för att starta eget, från scratch. Men att låna pengar kändes inte bra.– Istället gick jag runt och knackade dörr på olika restauranger och bad om 25 000 kronor mot en bra ugn tre månader senare. Fem nappade, och sen kunde vi köra igång, berättar Christer Andersson, vd för Svenska Bakepartner som tillverkar Pizzamaster-ugnarna.För att kunna utveckla riktigt bra pizzaugnar har han slukat all pizzakunskap han kommit över. Numera räknar han sig till en av världens mest kunniga.– Pizza skiljer sig ganska mycket mellan olika länder och regioner. Till exempel bakas den svenska varianten i cirka 300 grader, medan napolitansk pizza gräddas i upp emot 500 grader. Vi gör ugnar för alla typer av pizza.En bra ugn ska enligt Christer hålla jämn och stabil tem-peratur i hela ugnen – man ska kunna baka många pizzor ➤”Vi behöver i detalj veta hur komponenterna fungerar vid olika temperaturer, lufttryck, med mera för att kunna dimensionera på rätt sätt. Och det kan ABB alltid svara på.” Christer Andersson, vd och grundare, Svenska Bakepartner

Previous page: Voltimum Magazine 2020 ett [22 / 32]

Next page: Voltimum Magazine 2020 ett [24 / 32]