Voltimum Magazine 2022 ett

VOLTIMUM 1 • 202217Det finns entreprenörer och så finns det Mikael Hugoson, ett energiknippe som hela tiden vill utveckla sin verksam-het. Han och hans familj är ägare till Alviksgården som är moderföretag till Nyhléns Hugosons, Norrlands största kött- och charkföretag.– Jag bygger, bygger och bygger och älskar utveckling, alltid med den senaste tekniken. På gården har vi ett mycket bra nätverk och totalt finns det 13 mil kabel som gör det möjligt att ha en mycket hög automationsgrad, säger Mikael.År 1975 kom Mikael till Alvik där det fanns ett antal grisar och några grisstal-lar som Mikaels far hade byggt upp, men inte mycket mer. Genombrottet kom några år senare när Konsum Norrbotten och charkuteriföretaget Goman börja-de köpa djur från gården och efter sam-manslagningen 2005 med konkurren-ten Nyhléns växte företaget ytterligare. Idag hanterar Nyhléns Hugosons allt från djuruppfödning, urvalsprocesser och slakt till styckning och förädling av kött- och charkprodukter.För att lyckas med denna utveckling har det krävts stora investeringar i Alviksgården där man numera föder upp cirka 27 000 grisar per år. Här slaktas och styckas också nöt och lamm. Med storslagna planer framåt på att bland annat producera naturgödsel och inves-tera i vindsnurror på egen mark är flera viktiga lokala rådgivare delaktiga när det gäller tekniklösningarna.Den ene är Krister Johansson som driver företaget Autoel i Alvik och står för programmeringen av automations-lösningarna. Han köper en stor del av materialet till sina objekt hos Mikael grisgård via Elektroskandia i Luleå samt produkter från ABB. Det handlar bland annat om lågspännings- och automa-tionsprodukter, frekvensomriktare och elmotorer. – När Mikael började sin stora ut-byggnadsresa för tio år sedan valde han vårt automationssystem ABB Compact HMI som sedan vid varje ny etapp har kunnat utvecklas vidare. Med dess hjälp kan han ha full koll på kylmaskiner och ventilation i slakteri och styckning, bio-gasanläggning samt värme, ventilation, utgödsling, belysning och vattenhante-ring i djurstallarna, vilket spelar en viktig roll i gårdens hållbarhetsprofil, berättar Kent Öhlund, försäljningsingenjör på ABB Electrification i Luleå.Han konstaterar att man genom det-ta effektiva system till och med kunnat minska energiförbrukningen trots ut-byggnaden av stallarna. Eftersom sken-systemet Smissline används för styrskå-pen i Alviksgården har all teknisk utrust-ning kunnat placeras på en liten yta på ett säkert, tillgängligt och flexibelt sätt.– En annan uppskattad lösning är våra tåliga tryckknappar och säkerhets-brytare som klarar av den tuffa miljön i slakteriet, säger Kent.Ytterligare en viktig partner är Tobias Johansson som driver TJ Elkonsult. Han står för upprättandet av de tekniska handlingarna och byggande av apparat-skåpen. Ytterligare en samarbetspartner är Elektroskandia som levererar många av ABB:s produkter till grisgården.– Det är kul och inspirerande att ha Mikael som kund. Han vill alltid ha det senaste i teknikväg vilket ger oss härliga utmaningar. Att vi har en så bra rela-tion till ABB gör också att vi alltid kan erbjuda den senaste spetstekniken till Alviksgården, säger Krister och Tobias.Mikael är en handlingens man men han har ett långsiktigt tänk. Han har lagt stor möda på att skapa en bra miljö för gri-sarna. Här får till exempel smågrisarna alltid vara med sin mamma och sina sys-kon så länge som de ska, enligt naturens egna lagar. – När det gäller grisarnas miljö är det mycket viktigt att det alltid är rätt temperatur i stallet vilket vårt automa-tionssystem ser till att fixa. Ju bättre gri-sarna mår desto snabbare växer de och bättre kött blir det också, inflikar Kent.Mikael var tidigt ute med avancerade tekniska lösningar. Sedan 1998, först i Sverige, fanns en biogasanläggning på Alviksgården som tar vara på alla rest-➤På gården har vi ett mycket bra nätverk och totalt finns det 13 mil kabel som gör det möjligt att ha en mycket hög automationsgrad.Mikael Hugoson, ägare till Alviksgården.

Previous page: Voltimum Magazine 2022 ett [16 / 32]

Next page: Voltimum Magazine 2022 ett [18 / 32]