Voltimum Magazine 2021 två

VOLTIMUM 2 • 202116från taket, belysta av ledlampor med ett rosa sken som är uträknat för att ge maximal krispighet och smak. Med jämna mellanrum kommer ytterligare en sektion med sallad tyst glidande på en räls i taket på väg mot sin växtplats, och re-dan till sommaren kommer hela anläggningen att vara helt automatiserad, från sådd till färdigpackad produkt. Totalt räknar man med att leverera 60 ton sallad per månad när fabriken är i full drift.– Ljusgårda finns för att svenska konsumenter vill äta svensk mat, säger Andreas. Genom att odla inomhus kan vi förse marknaden med färsk, svensk sallad året om, och handeln skriker efter de här produkterna. Vi säljer precis allt vi kan odla.Snabb expansion med rätt medarbetare och leverantörerTibro ligger mitt i Skaraborgs odlingslandskap, men det är också en ort med en lång historia av industri. Hela 1900-talet var kommunen centrum för svensk möbeltillverkning, och det är den här långa industritraditionen som är en av nyck-larna till Ljusgårdas snabba expansion.– Alla här, från våra medarbetare till våra underleveran-törer till kommunen, är drillade i vad som krävs för att driva en framgångsrik produktion. Här finns kunskapen om hur man får det att funka, och det är den traditionen vi bygger vidare på. Sen att produkten nu är sallad istället för möbler, det spelar inte så stor roll, det är industrikunnandet som är det viktiga, säger Andreas.En annan nyckel till den snabba expansionen är att Ljusgårda har valt att ta hjälp av rätt leverantörer, till exempel när det gäller eldistributionen och lösningar för energioptimering. Vertikala inomhusodlingar är hållbara och kostnadseffek-tiva på många sätt. Det är närodlat, transporterna korta, matsvinnet minimalt, vattnet återanvänds och det krävs inga bekämpningsmedel. Men de kräver mycket el.– En inomhusodling av sallad kräver mycket energi efter-som plantorna växer i intensiv belysning nästan dygnet runt, säger Niklas Lindblom, ansvarig för livsmedelssegmentet på ABB i Sverige. Dessutom kräver grödorna att anläggningen har konstant rätt inomhusklimat och fukthalt, något som också drar mycket el.Det innebar att den gamla inkommande eldistributionen som fanns i fabriken inte var tillräcklig utan behövde bytas ut. Eftersom Ljusgårda tidigare hade haft kontakt med ABB vände de sig återigen dit för att se om de kunde ordna en lösning. – Utifrån deras förutsättningar designade vi en lösning med väl beprövade produkter som dessutom kräver minimala underhållsinsatser som passade både det fysiska utrymmet i fabriken och Ljusgårdas energibehov, säger Jan Finsbäck, försäljningsingenjör på ABB. ➤

Previous page: Voltimum Magazine 2021 två [15 / 32]

Next page: Voltimum Magazine 2021 två [17 / 32]