ABB:s standard drivsystem för uppvärmnings-, ventilations- och luftkonditionerings-applikationer har halverat utsugsfläktarnas energianvändning i köken hos 50 av snabbmats-företagets brittiska restauranger.
”Vi uppdaterade gammal utrustning och insåg att vi kunde minska vårt koldioxidutsläpp genom att köra stora fläktar långsammare,” säger Dave Holden, projektledare hos McDonald’s Restaurant Services.
--------------------------------------------------------------------------------
”Varvtalsreglering ger oss de utsugsvolymer vi behöver samtidigt som energi-användningen minskas.”
- Dave Holden, projektledare hos McDonalds.
--------------------------------------------------------------------------------
Drivsystemen reglerar fläktvarvtalet. Motorerna är på 5,5 kW. Dessa drar nu cirka 2 kW men har kapacitet att öka utsugsvolymerna betydligt under rusningstid.
”Driftsäkerhet kombinerad med en enkel installation var nödvändig,” säger Holden. ”Våra chefer arbetar otroligt hårt med att driva framgångsrika restauranger och vill inte ha bekymmer med teknisk utrustning i onödan.”
Före installationerna hoppades McDonalds att drivsystemen skulle åstadkomma energibesparingar på 40 procent, mjukstart och mindre förslitning på fläktarna. Lösningen tillhandahölls av Inverter Drive Systems (IDS), en brittisk medlem i ABB:s globala nätverk Drives Alliance.
Halverad energianvändning med dämpad ljudnivå
Via drivsystemens realtidsklocka ställde IDS in fläktarna på fullt varvtal under rusningstid och på 80 procent för övrigt. Detta resulterade i 50 procent lägre energianvändning. En annan stor fördel med drivsystemen är det minskade fläktbullret – speciellt viktigt för McDonalds nattetid.
--------------------------------------------------------------------------------
”Den genomsnittliga energibesparingen på 50 procent var ännu större i restauranger med överdimensionerade fläktmotorer från åttiotalet.”
--------------------------------------------------------------------------------
Att kunna driva fläktarna med lägre varvtal och ett behovsanpassat luftutsug har förbättrat köksutrustningens prestanda och minskat dess energiförbrukning. Stora utsugsvolymer skapade tidigare en obalans i luftkonditioneringssystemet vilket ledde till att kall luft drogs in i köket varje gång en ytterdörr eller ett fönster öppnades. Detta gjorde att köksutrustningen fick använda mer energi för att hålla rätt temperatur. Ett problem som drivsystemen löste genom att minska fläktvarvtalet.
”Utöver minskade energikostnader har vi nu färre driftstörningar med köksutrustningen genom att utsugsvolymen kan balanseras” säger Holden.